DutchEnglishGerman

Scheepswerf Delfzijl draagt haar “ankerdeel” bij aan nieuw visvangst-experiment met de ZK1 uit Zoutkamp.

‘Ankerkuilvissen heeft de toekomst,’ zegt garnalenvisser Jurre Kerkhof van de ZK 1. 

‘Daar ben ik van overtuigd.’ 

Kerkhof experimenteert samen met garnalenhandelaar Onno Nienhuis van Hendrikson Shrimping vanaf voorjaar 2021 met het ankerkuilvissen, een vissysteem tot halverwege de vorige eeuw in gebruik op de rivieren, maar ook op de voormalige Lauwerszee.

Een duurzame vismethode

Bij de ankerkuilmethode gaat de viskotter bij doodtij voor anker en laat men vervolgens bij stilliggend schip de vistuigen op de bodem zakken.   Bij eb of vloed stroomt er vervolgens water door het net – de ankerkuil- zonder dat het schip hoeft te varen. 

‘ Er wordt dus gevist zonder bodemberoering.’ 

Bij deze manier van vissen wordt er, behalve wat diesel voor de stroomgenerator voor de boordapparatuur, nauwelijks brandstof gebruikt.

Daarnaast zijn de kosten voor het onderhoud van de netten bij deze vismethode veel lager dan bij de zogeheten boomkor-netten. Bij de boomkorvisserij worden de netten door het schip over de zeebodem getrokken waarvoor veel meer brandstof nodig is en dit ook veel meer slijtage geeft aan de netten.

Nog toekomst voor de visserij op de Waddenzee?

‘Ben bang dat de Waddenzee straks helemaal dicht gaat voor de visserij,’ zegt Onno Nienhuis. ‘Ik hoop het niet, maar ik denk het wel. Met deze wijze van ankerkuilvissen kunnen we in dialoog blijven met de overheid, want een duurzamer manier van vissen is er niet.’

Het net -de ankerkuil- op de ZK1 is 54 meter lang. De opening aan de voorkant is 8 mtr breed en 6 mtr. hoog’. Vergis je niet in de hoeveelheid water die door de netten stroomt’.

Per net gaat er ca. 50 kubieke meter water per seconde doorheen,’ zegt Jurre Kerkhof.

Voor een beeld van deze hoeveelheid water;

50 m3 per sec = 3000 m3 per minuut

In een wedstrijdzwembad van 50.00 x 25.00 x 2.00 mtr zit 2500 m3 water.

In minder dan een minuut stroomt zo’n zwembad dus vol !!!

En dit aan beide kanten van het schip.

Het oude (ook al) buitenformaat anker op de ZK 1

Groot anker

Een buitenformaat anker moet de viskotter op zijn plaats houden. ‘Aan de kade ziet Jurre Kerkhof voorbijgangers wel eens verbaasd kijken naar dat hele grote anker op deze kleine kotter. Maar wanneer er op een visbestek met een zeer sterke stroming gevist wordt, dan kan ik soms niet eens met beide netten tegelijk vissen, want dan trekt de stroming het schip door het anker heen’. 

Om nu toch met twee netten tegelijk te kunnen vissen heeft de werf de zgn. ankervloeien van het anker vervangen door nog grotere bladen, waardoor de houdkracht van het anker, om het schip op zijn plaats te houden, veel hoger geworden is. 

Het enorme anker op de ZK 1

Onderzoek

Het net dat hij nu gebruikt is speciaal ontworpen om zoveel mogelijk van alles wat leeft in het water te vangen. ‘Dat net is gemaakt voor een onderzoek dat de Wageningen Universiteit één week per maand uitvoert op dit schip. Er wordt gekeken naar wat er waar in de Waddenzee rondzwemt.’

‘Maar we hebben ook ons eigen onderzoek’, zegt Kerkhof. ‘We houden zelf precies bij wat we vangen, wanneer en onder welke omstandigheden. 

Aan de hand daarvan kunnen we de netten aanpassen zodat we zo weinig mogelijk bijvangst hebben. Het experiment toont volgens Jurre aan dat we over enige tijd op commerciële basis moeten kunnen vissen met de ankerkuil, wellicht zelfs met een voor deze visserij aangepast scheepstype.

In korte tijd al veel gevangen

‘Normaal gesproken kan de ankerkuil 4 à 5 uur achter elkaar z’n werk doen, maar na een kwartier vissen laat Kerkhof de verslaggever zien wat er in korte tijd al gevangen is. 

Kijk, grote garnalen, spiering, haring, scholletjes, tong.’ 

De garnalen zijn mooi groot, maar op dit visbestek is de meeste vis nog ondermaats. Op andere bestekken hebben we onder andere mooie schol, tong en kabeljauw gevangen.

We moeten dus nog verder experimenteren wanneer we op een bepaald visbestek welke netten moeten gebruiken’, zegt de Zoutkamper visser.

Vangst Zoutkamper visser Jurre Kerkhof van de ZK 1

Ervaring met het vernieuwde anker

Na enkele weken vissen heeft de werf begin deze week telefonisch contact opgenomen met Jurre Kerkhof over zijn ervaringen met het sterk vergrootte anker. Hij vertelt enthousiast dat het anker tot op heden, ook op bestekken met zeer sterke stroom, het schip nu op haar plaats houdt. Hij staat te popelen om zodra de wind wat gaat liggen weer uit te varen.

Bron tekst en enkele foto’s van Steven Radersma/RTV Noord, 13-09-2021.

Zie voor video ankerkuilvissen ook link; https://www.vissersbond.nl/brood-in-ankerkuilvissen/