DutchEnglishGerman

Terugblik op een geslaagde open-dag

Afgelopen zaterdag 18 februari organiseerde Scheepswerf Delfzijl een open-dag om de zgn. Crew Transfer Vessels, afgekort CTV schepen, bij de werf te kunnen bekijken. Deze schepen behoren tot de vloot van de Engelse firma Njord Offshore Ltd. Hun vloot bestaat uit meer dan 30 crewtenders met nog eens 3 CTV’s  van 32 mtr lengte in aanbouw.

Naast het Verre Oosten is men in Europa vanuit de diverse havens actief op de Noordzee, Ierse zee en Oostzee. Gedurende deze winterperiode liggen er nu 3 tot 4 van deze schepen voor algemeen onderhoud bij onze werf omdat het in deze tijd vaak te slecht weer is, en er alleen bij calamiteiten uitgevaren wordt. Hiervoor ligt altijd een schip vaarklaar, waaronder voor deze regio in de Eemshaven. (Tekst gaat verder onder de foto)

Op de werf konden belangstellenden de schepen van binnen en buiten bekijken. Voor het laatste stond er ook een schip op de helling droog om het speciale catamaran onderwaterschip te kunnen bekijken. Al vroeg meldden zich de eerste bezoekers. In de kantine werd men ontvangen met een kop koffie. Ook werd op kantoor een video getoond hoe men met een dergelijk schip op zee afmeert om op en van een windmolen te stappen. Dat is namelijk ook het werk wat deze schepen doen: service-specialisten naar en van een windmolen op zee brengen voor onderhoud.

Het schip aan de kade kon bekeken worden waarbij men in het Engels uitleg kreeg van de bemanning. Daarmee konden geïnteresseerden in dit werk gelijk de Engelse taal oefenen. In het stuurhuis gaf de kapitein van het schip uitleg over de werkzaamheden op zee, en liet hij voor dit schip op een scherm zien dat men op Helgoland gestationeerd is. Vanuit hier vaart men dagelijks in ca 2.5 uur naar een 3-tal windparken waar zich, alleen daar al, een 700 tal windturbines bevinden. Ook liet de kapitein op een scherm de andere al ingeplande windparken zien waar de komende jaren nog ca. 1800 windmolens geplaatst zullen worden. (Tekst gaat verder onder de foto)

Ook kwam er een verslaggeefster van RTV Noord op bezoek voor een reportage voor deze regionale zender. Diverse bezoekers werden gevraagd hoe men het vond en aan de bemanning werd, al zittend op de stuurstoel, om uitleg gevraagd hoe het toegaat op een dergelijk schip. Op de reportage die RTV Noord de opvolgende maandag plaatste, werd de dagen daarop door velen gereageerd op de quote in het artikel nl. “ taxichauffeurs gevraagd op zee ” . Op onze website hebben we deze mensen via een link doorverwezen naar het bedrijf Njord Offshore.

We kunnen dus terugkijken op een geslaagde open-dag en hopen dat belangstellenden werk kunnen vinden in deze technische omgeving met een uitdagende baan.

De reportage van RTVNoord is te bekijken via DEZE LINK.

In de video hieronder zijn spectaculaire dronebeelden te zien van een aantal CTV schepen die vorige maand voor onderhoud op onze werf lagen.