DutchEnglishGerman

Het is weer mosseltijd!

Het kan u wellicht niet zijn ontgaan maar het nieuwe mosselseizoen is alweer in volle gang. De nieuwe mosselen staan weer op het menu van restaurants en zijn ook weer in de winkelschappen te vinden.

Ook dit jaar zijn de grote mosselschepen van de Fa. Leuschel weer voor jaarlijks onderhoud bij ons op de  helling geweest. Van de meeste schepen zijn, naast diverse reparaties rondom het schip door de werf en bemanning, onder andere ook de scheepsschroeven gedemonteerd, door Propeller Service te Delfzijl gecheckt en zo nodig gerepareerd.

Vervolgens werden de schepen standaard buitenom geheel geschuurd en weer in de verf gezet. Dit jaar heeft men aan de binnenzijde ook voorpieken en beuntanks van enkele schepen gestraald en weer van de juiste coatinglagen voorzien. Op één van de schepen is een uiterst modern mosselzaadinvanginstallatie gemonteerd, zie foto linksonder.

Vanuit milieu- en economisch standpunt wordt steeds minder via de gebruikelijke zogenaamde bodemcultuur het mosselzaad op de zeebodem gekweekt en met een groot schepnet, een zgn. mosselkor, van de zeebodem geraapt.

Men is nu overgegaan naar zogenaamde hangcultuur waarbij op grote in het water hangende touwnetten de mossellarven uitgroeien tot kleine mosselen, het mosselzaad, van één tot twee centimeter en dan met een speciale machine geoogst worden. Zie foto hieronder.

Op kweekpercelen wordt dit zaad weer uitgezet waarna in 1 ½ tot 2 jaar een volgroeide mossel ontstaat. De volgroeide mosselen worden geraapt en gaan, in het geval van de Fa. Leuschel, naar eigen fabrieken in Zeeland waar de mosselen zichzelf in grote bassins zandvrij spoelen, het zogenaamde verwateren. Na het schoonmaken en “ontbaarden” van de mosselen worden ze voor de versmarkt in lekvrije bakken verpakt waarbij aan de verpakking een gasmengsel met veel zuurstof wordt toegevoegd waardoor de mosselen langer houdbaar blijven en u nog langer kunt genieten van heerlijke, gezonde mosselen.

Hieronder een korte videoimpressie van de mosselvangst

De complete video kunt u op Youtube bekijken via DEZE LINK.