DutchEnglishGerman

Gezonken motorjacht te Foxhol geborgen

Afgelopen week ontvingen wij het bericht dat aan de Korte Groningerweg te Foxhol een motorjacht was gezonken. Onze werf werd door de gemeente Midden-Groningen ingeschakeld om op korte termijn het schip te gaan bergen om verdere milieuverontreiniging te voorkomen. De brandweer van Midden Groningen had na de melding van het zinken direct een olieboom om het schip gelegd om verdere verspreiding van olie en ander zaken te voorkomen. ( zie foto hieronder )

Bergingsplan

In samenwerking met Invictus-Maritime Support uit Appingedam en de nodige instanties hebben we een bergingsplan opgesteld. Afgelopen vrijdagmorgen is hun bergingsschip “Eventus” met het nodige materiaal samen met onze sleepboot “Vlug” naar het gezonken schip afgevaren, en is met het aanbrengen van de pompen een begin gemaakt met het lichten van het schip. Zaterdagmorgen kreeg men het schip weer drijvende ( zie foto hieronder), alleen konden de pompen niet worden stopgezet vanwege het constant instromende water door meerdere lekkages. 

Veilig naar onze werf

Door een aanwezige duiker konden niet alle lekkages worden gelokaliseerd en provisorisch worden afgedicht. Met de gelichte boot in de kraan afgemeerd naast het bergingsschip en de pompen in werking kon het samenstel, ingespannen op de voorzijde van de Vlug ( zie foto linksonder), veilig naar de werf in Delfzijl gevaren worden waar het zaterdag na aankomst nog op de kant is gezet. ( zie foto rechtsonder)

Gezien een eerste inspectie naar de lekkages én de staat van het schip waarin het zich momenteel bevindt, zal het schip in overleg met de gemeente Midden-Groningen t.z.t. waarschijnlijk worden afgevoerd.