DutchEnglishGerman

Weer eens wat anders, een reparatiewerf is dan ook nooit saai

In de loop van de jaren heeft scheepswerf Delfzijl, v/h Scheepswerf Hunfeld, alle vele soorten en maten van schepen op de helling drooggezet. Van sleepboot tot binnenvaartschip, van een meer dan honderd jaar oude zeilklipper tot een hoogst moderne aluminium catamaran voor de windparken. Afgelopen week werd op de helling wel een heel speciaal vaartuig drooggezet voor inspectie, namelijk een zgn. splijtbak ook wel klapbak genoemd. Een dergelijk type schip is tot op heden nog niet op de helling geweest, dus zo te zeggen een primeur!

Over de hele lengte openvouwen

De zogenaamde splijtbakken  zijn vaartuigen welke zich over de hele lengte van het schip kunnen openvouwen. Ook het dokken van dit soort schepen heeft speciale aandacht nodig. Om een dergelijk schip goed te kunnen inspecteren moet het schip deels opengeklapt op de hellingwagens gezet worden. Daar moest wel over nagedacht worden. De omschrijving en de foto’s (onderaan deze pagina) geven een beeld van een dergelijk schip en een korte video (hieronder) laat zien hoe een en ander in de praktijk werkt.

Klapbak

Een splijtbak, ook bekend onder de naam klapbak, is een specifiek vaartuig voor het verplaatsen van grond, steen, zand en slib op het water. Een splijtbak maakt gebruik van 2 zware hydraulische cilinders om tijdens het varen de lading te kunnen dumpen. De bak splijt c/q klapt als het ware open tijdens het varen of op een stortplaats om de inhoud direct in het water te legen.

Een splijtbak is de ideale manier om zand, slib of grond te vervoeren en te lozen tijdens het varen. De boot splijt zich als her ware open tijdens het varen, waardoor de lading door de bodem heen zakt. De inhoud verdwijnt daardoor zeer snel naar de bodem. De slijtbak is uiterst geschikt voor het dempen van putten en het verplaatsen van ladingen grote stenen voor dammen in het water. Een splijtbak wordt verplaatst door gebruik te maken van een duw- en sleepboot. De bakken zijn eenvoudig te verplaatsen en kunnen daardoor gebruikt worden voor het vervoeren van slib, zand of steen van A naar B. Ze zijn te gebruiken op zee, in rivieren, bij zandgaten en bij baggerwerkzaamheden.